Ψάχνω μεταπτυχιακό στη Βοσκή Αόρατων Μονόκερων (ομοιοπαθητική)

(κατά προτίμηση Ροζ)

Δεν το λες και μυστικό πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα ζητηματάκια του όσον αφορά στη σχέση του με τη μεταφυσική και το διαφωτισμό. Είχαμε τα 11 χρόνια θρησκευτικών (που στην ελληνική πραγματικότητα είναι χριστιανική κατήχηση) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είχαμε και σχολές όπως η Θεολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών που μόνο θεολογική δεν θα την έλεγε κανείς αν έριχνε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών. Γενικώς έχουμε κάποια ζητηματάκια να λύσουμε ως χώρα, που κρατάνε από την περίοδο του Διαφωτισμού.

Λίγο πολύ όμως αυτά τα χουμε συνηθίσει και συχνά τα παραβλέπουμε λιγότερο ως μεταφυσική και περισσότερο ως ζητήματα πολιτικής και εξουσίας ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος. Εξάλλου το τι είναι παράλογο και τι όχι, κρίνεται με βάση τις κοινωνικές συνήθειες και όχι με βάση επιστημονικές θεωρίες. Έτσι, σε μια χριστιανική χώρα είναι τρελός όποιος κυκλοφορεί με κεραία από αλουμίνιο κι επιμένει πως υπάρχουν εξωγήινοι με τους οποίους επικοινωνεί, αλλά απολύτως λογικός (και μάλιστα κοινωνικό πρότυπο) κάποιος που κυκλοφορεί με χρυσό σταυρουδάκι στο λαιμό για προστασία από το κακό και πιστεύει πως επικοινωνεί με ανώτερα πνεύματα. Λογικό, αφού η πλειοψηφία καθορίζει το ποιος θεωρείται τρελός και ποιος όχι.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μια καινοτομία, αυτή τη φορά από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκαινίασε πριν 4 χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα – Κλασική Ομοιοπαθητική».  Πριν συνεχίσω, δυο λόγια για την ομοιοπαθητική καθώς συχνά υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το τι ακριβώς αυτή περιλαμβάνει και πολύ συχνά συγχέεται με άλλες, παραδοσιακές θεραπείες, θεραπείες με βότανα κ.α.

Η ομοιοπαθητική μετράει κοντά στους δύο αιώνες ζωής. Τον όρο έδωσε ο ιδρυτής της,  Samuel Hahnemann το 1807, όμως ο ίδιος είχε αρχίσει τα σχετικά πειράματα από το 1796. Εν συντομία, η θεωρία του είναι πως ουσίες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με μια ασθένεια, μπορούν να τη γιατρέψουν. Έτσι εφόσον το κρεμμύδι προκαλεί πονοκέφαλο, μια χαμηλή δόση της δραστικής ουσίας του κρεμμυδιού θα γιατρέψει τον πονοκέφαλο. Μέχρι εδώ όλα καλά και φυσιολογικά για την εποχή. Ας μην ξεχνάμε οτι η φαρμακολογία τότε ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και πολλές φορές οι ουσίες που χορηγούσαν οι γιατροί περισσότερο κακό κάνανε παρά καλό.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία της ομοιοπαθητικής, όσο πιο πολύ αραιώνεις μια ουσία σε νερό, τόσο πιο δραστική αυτή γίνεται, χάνοντας μόνο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και σήμερα, οι ομοιοπαθητικοί δεν έχουν κάποια σοβαρή θεωρία για το λόγο που γίνεται αυτό, πέραν του οτι το νερό έχει «μνήμη». Η διαδικασία της αραίωσης στην ομοιοπαθητική ονομάζεται «δυναμοποίηση» και για να γίνει, πρέπει κάθε φορά που αραιώνει κάποιος την ουσία σε εκατονταπλάσια ποσότητα νερού, να χτυπάει το αποτέλεσμα 10 φορές σε ένα ελαστικό αντικείμενο.

Η μονάδα μέτρησης της αραίωσης στην ομοιοπαθητική είναι το C και το Χ (ή D μερικές φορές). Το C που αναγράφεται  συχνότερα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει φορές αραίωσης σε 100πλάσιο διάλυμα (νερό). Έτσι, 1C σημαίνει οτι πήρα ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και το αραίωσα σε 100 γραμμάρια νερού. 2C σημαίνει οτι πήρα το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, το χτύπησα σε ένα ντίλντο δέκα φορές και μετά πήρα 1 γραμμάριο από αυτό και το ξαναέριξα σε 100 γραμμάρια νερού.

Το διάλυμα που χρησιμοποιούν οι ομοιοπαθητικοί συχνά για τη γρίπη (Oscillococcinum), έχει υποστεί «δυναμοποίηση» 200C. Αυτό σημαίνει αναλογία δραστικής ουσίας προς νερό, 10−400

Στο ορατό σύμπαν, θεωρείται πως υπάρχουν περίπου 10^80 άτομα. Αν όλα αυτά ήταν νερό και μέσα σε όλο αυτό το νερό ρίχναμε 1 μόριο oscillococcinum, το διάλυμά μας θα ήταν 40C. Για να πάρουμε λοιπόν ένα σκεύασμα των 200C και να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ένα μόριο δραστικής ουσίας στο διάλυμά μας, πρέπει το σκεύασμα να έχει μέγεθος περίπου 10^320 σύμπαντα νερό.

Όπως καταλαβαίνετε, για να αποκτήσει οποιαδήποτε επιστημονική βάση η ομοιοπαθητική πρέπει να διαγράψουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης γνώσης ως λάθος. Κάτι το οποίο ευτυχώς δεν χρειάζεται να κάνουμε καθώς όσα σοβαρά πειράματα έχουν γίνει, έχουν αποδείξει πως η χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη χορήγηση εικονικών φαρμάκων (placebo). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και ο ασθενής που παίρνει εικονικά φάρμακα (ή τέλος πάντων που νομίζει οτι παίρνει φάρμακα) παρουσιάζει μερικές φορές βελτίωση σε σχέση με έναν ασθενή που δεν παίρνει τίποτα. Το λάθος της δυτικής ιατρικής του να παραβλέψει για αρκετά χρόνια τον ψυχοσωματικό παράγοντα, οφείλεται σε ένα βαθμό και για την αναβίωση της ομοιοπαθητικής  τα τελευταία χρόνια, αφού άφησε χώρο στους ομοιοπαθητικούς για να ισχυρίζονται πως τα σκευάσματά τους είχαν αποτέλεσμα.

Την ομοιοπαθητική πάντως την εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα οι υποστηρικτές της και μέχρι το 1920 είχε κλείσει και η τελευταία σχολή. Η αναβίωση ήρθε το 1970, με τη γενικότερη αναβίωση «εναλλακτικών θεωριών» και ατομικών αναζητήσεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν πολύ σύντομα τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης της ομοιοπαθητικής ιδιαίτερα απέναντι σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που έψαχνε διέξοδο από τα προϊόντα τους και πολύ σύντομα η ομοιοπαθητική άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται. Πράγμα που επίσης είναι ακατανόητο γιατί κουνημένο νερό μπορεί να βρει κανείς και στα περίπτερα με 50 λεπτά.

Για να μην είμαι άδικος, η ομοιοπαθητική έχει κι ένα θετικό που θα έπρεπε να ακολουθεί και η δυτική ιατρική (αν και πλέον αρχίζει να κινείται κι αυτή προς αυτή την κατεύθυνση). Ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, που συνήθως σημαίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού και των συνηθειών του ασθενή. Έτσι, μπορεί το ομοιοπαθητικό σκεύασμα να είναι καθαρό νερό, αλλά π.χ. η καφεϊνη την οποία ο ασθενής μπορεί να διακόψει με την ομοιοπαθητική, να είναι επιβαρυντική για τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν κάνει την ίδια την ομοιοπαθητική θεωρία περισσότερο σοβαρή ή πραγματική. Το πραγματικά όμως περίεργο, είναι με ποια λογική το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε ένα τέτοιο μεταπτυχιακό; Επειδή έχουν πέραση οι ομοιοπαθητικοί στην αγορά φέτος; Τι νόημα θα έχει ένας τέτοιος τίτλος σε 10 χρόνια που θα έχει περάσει πάλι η μόδα; Αν αρχίσουν να πουλιούνται οι αόρατοι ροζ μονόκεροι σαν ζεστά ψωμάκια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα φτιάξει μεταπτυχιακό Βοσκής Αόρατων Μονόκερων;

Δε λέω, ελεύθερη αγορά έχουμε και έχει το δικαίωμα ο καθένας να πουλάει νερό και να ισχυρίζεται οτι γιατρεύει κόσμο. Εξάλλου τη διαδικασία αυτή κάποιοι θα την ονομάζαν και «απελευθέρωση του επαγγέλματος του διαφημιστή». Από τα δημόσια πανεπιστήμια έχω όμως λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ακολουθεί ο Tim Minchin με το εξαιρετικό Storm (μπορείτε να πατήσετε cc και να επιλέξετε αγγλικούς υπότιτλους):

Advertisements
 1. #1 by glykosymoritis on Μαρτίου 9, 2012 - 12:24 μμ

  Πολυ καλα και τα δυο, το κειμενο σου αλλα και το animation του Minchin! Και οπως λενε και εδω που μενω εγω «Keep up the good work»!

 2. #2 by μήτσκος on Μαρτίου 9, 2012 - 1:08 μμ

  Προσευχήθηκα στον Αγ. Φανούριο και μου φανέρωσε τι θα γραφτεί στα σχόλια:

  Εμένα ο κουνιάδος μου είχε ένα ανήψι με έκζεμα πίσω από το αυτί, το είχαν δει δεκαεφτά δερματολόγοι και όλοι είχαν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Μέχρι που πήγαν το παιδάκι σε έναν καλό ομοιοπαθητικό, και σε δύο εβδομάδες δεν είχε τίποτα.

  Κτλ κτλ. Όποιος έχει δοκιμάσει να συζητήσει με οπαδούς της ομοιοπαθητικής, ξέρει τι εννοώ.

 3. #3 by TT on Μαρτίου 9, 2012 - 3:17 μμ

  Το μεταπτυχιακό αυτό είναι του τμήματος Μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων (ό,τι κι αν είναι αυτό) οπότε δεν το θεωρώ και τόσο σκάνδαλο. Προϊόν είναι το ομοιοπαθητικό σκεύασμα και μάλιστα με ζήτηση. Σκάνδαλο είναι που «κλασσικοί» γιατροί ασκούν την ομοιοπαθητική. Αλλά τι να κάνεις. Από το να την ασκεί ένας μη γιατρός ίσως καλύτερα έτσι. Ελπίζω όταν πρέπει να δώσει «κλασσικό» φάρμακο να το δίνει…

 4. #4 by XXX on Μαρτίου 4, 2013 - 5:00 πμ

  έχεις κάθε δικαίωμα να προτιμάς τα δηλητήρια της μπάγιερν και της κάθε μπάγιερν,

  εμείς θα προτιμήσουμε τους ροζ μονόκερους.

 5. #5 by niki on Ιανουαρίου 11, 2014 - 6:40 μμ

  η χημεια κ ειδικα η οργανικη δν ειναι μονο «ποσοτικη»… δλδ δν μετρα μονο η ποσοτητα- ενα απλο παραδειγμα: καταλυτες …. γιατι η σχετικη γνωση δν μπορει να βλεπει δαιμονες στο ονομα της γνωσης

 6. #6 by stratakis giannis on Ιανουαρίου 11, 2014 - 8:03 μμ

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ………
  ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ…..
  ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ……..
  ΠΑΝΤΩΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΟΝΟ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ………..
  ΑΝ ΕΧΕΙΣ «ΦΡΥΔΙΑ» ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ Σ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ…………..
  ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ………!!!!!!

 7. #7 by Xtort on Ιανουαρίου 13, 2014 - 2:58 μμ

  Πλήρης αποδόμηση της ομοιοπαθητικής http://fridge.gr/26992/stiles/homeopathy/ διότι της χρειάζεται.

 8. #8 by Maria on Μαΐου 12, 2014 - 5:06 μμ

  Πάντως τα ραντεβου των ομοιοπαθητικών ΠΑΙδΙατρείων, ειναι φουλ, και στο σαλονάκι αναμονής μπορείς να ακούσεις απίστευτες ιστορίες θεραπείας 5χρονων, 3χρονων, 2 χρονων (μπραβο δυναμη το πλασίμπο!) που φαγαν με το κουτάλι τις κορτιζόνες και τις αντιβιώσεις, και αντιφλεγμονωδη, και μονο σε μια υστατη κινηση απελπισίας ειδαν την υγεία τους με τα σκονάκια των ομοιοπαθητικών.
  (παρενθεση: με την ομοιοπαθητική ο φαρμακοποιός ξαναγίνεται απο φαρμακέμπορας φαρμακοτρίφτης, αφού φτιάχνει το φαρμάκι κατα παραγγελία του γιατρού.)

  Τωρα αυτά περί κοντρόλ γκρούπ, και καταγεγραμ’ενων περιστατικών στατιστικών εγω τα ακουω βερεσέ όταν ο διοργανωτής-διεκπεραιωτής των ερευνών ειναι οι ίδιες οι εταιρίες. (πες με Νεστλε, Μπαγιερ κτλ) Και αυτη η καραμέλα με το επιστημονικό δόγμα που πατάει μονο σε οτι μπορει να εχει επαναληπτικότητα έλιωσε πια. Εξαλου η στατιστική Ιατρική ειναι η επιστήμη που υποστηρίζει οτι αν εχεις το κεφάλι στο φούρνο και τα πόδια στον καταψύκτη εισαι -ή θα πρέπει να εισαι- μια χαρά.
  Και αν θέλετε πραγματικές μελέτες, μη ψάχνετε λινκ. Μια κουβεντούλα με τους ξενυχτισμένους γονείς στα ιατρεία θα σας πείσει. Το μάθαμε τωρα και γιναμε ερευνητές γκουγκλάρωντας.

 9. #9 by clopy on Μαΐου 13, 2014 - 12:21 μμ

  Maria, επίσης μπορείς να ακούσεις απίστευτες ιστορίες αποτυχίας ομοιοπαθητικών. Με ιστορίες δεν αποδεικνύεται ούτε οτι λειτουργεί, ούτε το αντίθετο. Για την παρένθεση: Όχι τα ομοιοπαθητικά δεν τα φτιάχνουν συνήθως οι φαρμακοποιοί. Μη συγχέουμε διαφορετικά πράγματα. Τα ομοιοπαθητικά φτιάχνονται κυρίως από μεγάλες εταιρίες εδώ και πολλά χρόνια.

  Εσύ μπορείς να ακούς βερεσέ όλες τις έρευνες, είναι δικαίωμά σου. Όπως μπορεί να μη σε ενδιαφέρει και η επαναληπτικότητα. Ευτυχώς όμως, χάρη στο «επιστημονικό δόγμα» (τι άλλο θα διαβάσουμε), έχουμε γιατρέψει πάμπολες ασθένεις κι έχουμε επιμηκύνει και καλυτερεύσει κατά πολύ τη ζωή μας.

  Όσο για τις κατευθυνόμενες έρευνες, λυπάμαι αλλά μέχρι στιγμής οι μόνες έρευνες που δείξανε πως τα ομοιοπαθητικά κάπως λειτουργούν παραπάνω απ το placebo, αποδείχτηκαν κακές και χρηματοδοτούμενες από μεγάλες εταιρίες ομοιοπαθητικών σκευασμάτων:
  http://www.buzzfeed.com/jonstone/jeremy-hunt-sent-pro-homeopathy-studies-to-the-chief-medical

  Δυστυχώς η ομοιοπαθητική έχει καταφέρει να συνδυάσει όλα τα αρνητικά της σύγχρονης ιατρικής (εμπορευματοποιήση, φαρμακευτικές, κατευθυνόμενες μελέτες, αυθεντία) χωρίς τα θετικά της (οτι λειτουργεί). Αν σε σένα το placebo λειτούργησε, χαίρομαι. Εξάλλου το χρησιμοποιεί και η ιατρική.

  Δεν ξέρω αν γνωρίζεις πώς υποτίθεται πως «λειτουργεί» η ομοιοπαθητική, αλλά μάλλον δεν γνωρίζεις πώς λειτουργεί η ιατρική. Δεν γνωρίζω κανένα νοσοκομείο που να βάζει το κεφάλι στο φούρνο και τα πόδια των ασθενών στην κατάψυξη.

 10. #10 by Kiki on Μαΐου 22, 2014 - 11:30 πμ

  Φίλε μου το κείμενο σου δείχνει πόσο λίγα πράγματα γνωρίζεις για το αντικείμενο. Είναι προφανές ότι ποτέ σου δεν έχεις απευθυνθεί στην ομοιοπαθητική και μάλλον δεν ξέρεις και κάποιον που το έχει κάνει. Από προσωπική εμπειρία σου λέω ότι η ομοιομαθητική πέτυχε να αντιμετωπίσει χρόνια πάθηση μου. Επί 10 χρόνια δοκίμασα όλες τις πιθανές συμβατικές θεραπείες από δύο και τρεις φορές χωρίς αποτέλεσμα. Με την ομοιοπαθητική είδα επιτέλους θεραπεία όχι μόνο στην πάθηση μου αλλά είδα συνολικά εξισορρόπηση του οργανισμού. Σίγουρα και η αποχή από την καφεϊνη βοηθάει αλλά δεν ευθύνεται αυτή για τα θετικά αποτελέσματα καθώς προσωπικά είχα σταματήσει τον καφέ καιρό πριν. Το πως δουλεύουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν το γνωρίζω όπως δεν γνωρίζω πως δουλεύουν τα συμβατικά φάρμακα. Εσύ γνωρίζεις; Προσωπικά δεν απορρίπτω την συμβατική ιατρική ούτε και απευθύνομαι στην ομοιοπαθητική για κάθε τι που προκύπτει, έχω όμως ένα γεγονός που δεν μπορώ να αγνοήσω, η ομοιοπαθητική δούλεψε εκεί που η συμβατική ιατρική απέτυχε. Και έχει δουλέψει όσες φορές την χρειάστηκα. Είναι λυπηρό να βλέπεις τον καθένα που έχει ένα βήμα διαλόγου, να γράφει επί παντός θέματος έχοντας προφανή άγνοια γι’αυτό και να βγάζει έτσι τις προκαταλήψεις του. Σεβάσου τους αναγνώστες σου και τον εαυτό σου.

 11. #11 by หนังโป on Ιανουαρίου 2, 2016 - 12:02 μμ

  I savor, cause I discovered just what I used to be taking a look for.
  You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice
  day. Bye

 12. #12 by หนังโป on Φεβρουαρίου 2, 2016 - 8:39 πμ

  If you want to increase your familiarity simply keep visiting this web site
  and be updated with the newest news posted here.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: