Ο αθεράπευτος χριστιανισμός των νεοφιλελεύθερων γραφιάδων

Όσοι έχουν την ευτυχία να παρκολουθούν τα twitter feeds και την αρθογραφία των νεοφιλελεύθερων φωστήρων της χώρας, θα χουν παρατηρήσει την αγάπη που έχουν στο να βρίσκουν κοινά σημεία ανάμεσα στην αριστερά και το χριστιανισμό. Όμως, οι νεοφιλελεύθεροι γραφιάδες- γνωστοί και ως Μανδραβέληδες – όσο κι αν προπαγανδίζουν το αντίθετο- δεν διαφέρουν οι ίδιοι από ιερείς μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ηθική της ενοχής: Όπως κάθε μονοθεϊστική θρησκεία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και οι εγχώριοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού χρησιμοποιούν ως βασικό μοχλό ψυχολογικής πίεσης την ενοχή. Μπορεί να δουλεύεις περισσότερο από τους άλλους, να παίρνεις χαμηλότερους μισθούς, να έχεις μικρότερο δημόσιο τομέα (σελ. 5) και να την περνάς γενικώς χειρότερα, αλλά παρ όλα αυτά φταις. Είσαι υπεύθυνος αφού στο παρελθόν σε κάποιο αμάρτημα θα έχεις υποπέσει. Κι αν όχι εσύ, σίγουρα ο διπλανός σου. Αλλά ο Θεός της Ελεύθερης Αγοράς τιμωρεί ολόκληρη την αμαρτωλή μας κοινωνία που τόσα χρόνια κυλιότανε στο βούρκο της ακολασίας, τρώγωντας απ τα έτοιμα.

Καταστροφολογία: Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό των μονοθεϊστικών θρησκειών. Στη νεοφιλελεύθερη θρησκεία, η χρεωκοπία της χώρας παίζει ρόλο Δευτέρας Παρουσίας και Κόλασης, δύο στην τιμή τους ενός (και τι τιμή, είδες η ελεύθερη αγορά; ). Από τη μία η απειλή της πείνας και του ζιμπαμπουισμού κι από την άλλη το φως στο τέλος του τούνελ που κάποια στιγμή θα δούμε, αν ακολουθήσουμε όσα μας λέει το ιερατείο του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί μπορεί τώρα να πεινάσετε λίγο με τα μνημόνια, αλλά όταν θα έρθει το Αόρατο Χέρι της Αγοράς, όσοι έχετε ακούσει τους Μανδραβέληδες και έχετε παίξει τα επιχειρηματικά σας χαρτιά σωστά (όσοι δεν έχετε δεν πειράζει, νεξτ τάιμ), θα γίνετε ζάμπλουτοι και θα έχετε όλοι από ένα Ερμής 2. Οι υπόλοιποι τον πούλο (με επιστημονικούς όρους).

Απολυτότητα: Όπως δεν θα ακούσεις ποτέ παπά να λέει «εντάξει και με το μουσουλμανισμό ίσως να πας στον παράδεισο, αλλά από μας πιο σίγουρα», έτσι και δεν θα ακούσεις ποτέ νεοφιλελεύθερο να παραδέχεται οτι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι. Όλοι οι άλλοι δρόμοι και παράδρομοι οδηγούν στρέιτ του χελ. Στο ζιμπαμπουανισμό ή ακόμα χειρότερα «οι κόρες σας κι οι αδελφές σας θα γίνουν πόρνες όπως στην ουκρανία» (ασχέτως του οτι στην ελληνική ύπαιθρο γίνανε πόρνες).

Μεσιανισμός και μεταφυσική: Μπορεί όλα τα παραδείγματα νεοφιλελευθερισμού να έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, μπορεί το χρέος να μεγαλώνει αντί να μικραίνει και το ΑΕΠ να συρρικνώνεται, αλλά κάποια στιγμή θα έρθει το Αόρατο Χέρι της Αγοράς και θα τα διορθώσει όλα. Θα αποπληρώσει το χρέος, θα αυξήσει το ΑΕΠ, θα εκτινάξει το χρηματιστήριο και όσοι ήταν πιστοί θα οδηγηθούν στη Γη της Επαγγελίας. Οι τυφλοί θα δουν (άμα δεν έχουν πεθάνει μέχρι τότε, λόγω έλλειψης υποδομών), οι κουφοί θα ακούσουν και οι φτωχοί… ε οι φτωχοί είναι αμαρτωλοί γι αυτό και είναι φτωχοί άρα θα καούν στην κόλαση.

Εταιρικά Στελέχη και Προπαγάνδα: Όπως και οι ομότιμοί τους θρησκευτικοί λειτουργοί, πληρώνονται από ιδιοκτήτες αμύθητων περιουσιών (που κατά κανόνα τις αποκτήσανε σε σκοτεινές ισοτρικές περιόδους με ακόμα πιο σκοτεινές διαδικασίες) για να προπαγανδίζουν τη θρησκεία τους. Οι ίδιοι συνήθως είναι απλοί υπάλληλοι που κηρρύτουν την Αλήθεια στις κυριακάτικες εφημερί(δ)ες, κατακεραυνώνοντας τους αλλόθρησκους που παρασέρνουν το λαό σε ακολασίες και σπατάλες και μιλάνε για εναλλακτικούς δρόμους προς τον παράδεισο.

Παντογνώστης, πανταχού παρών και Δημιουργός των Πάντων: Όπως ο Θεός, έτσι και η Αγορά ξέρει τα πάντα (ναι, ξέρει οτι πήρες κρατική επιχορήγηση και θα τιμωρηθείς κρατικοδίαιτε καλλιτέχνη, μην κρύβεσαι), είναι παντού και είναι ο μόνος λόγος και το μόνο κίνητρο για να δημιουργήσει κανείς. Το Κέρδος είναι ο μόνος Δημιουργός και όσοι λέτε οτι δημιουργείτε για άλλους λόγους θα καείτε στην κόλαση κουφάλες.

Ιερατείο: Όπως και στις άλλες θρησκείες, υπάρχει ένα διαμορφωμένο, συγκεκριμένο ιερατείο το οποίο αντιμετωπίζει τον αδαή λαουτζίκο (από αγάπη πάντα) με αυστηρό, επικριτικό τόνο. Μπορεί οτι ίδιο το ιερατείο να ψεύδεται κατά καιρούς, αλλά το θέμα δεν είναι τα στοιχεία, το θέμα είναι η Πίστη στην Αλήθεια της Αγοράς. Το ίδιο το ιερατείο είναι το μόνο εξάλλου που μπορεί να ερμηνεύσει και να προφητεύσει με ακρίβεια το τι θα συμβεί. Όλοι οι άλλοι είναι στην καλύτερη αδαείς, στη χειρότερη ψευδοπροφήτες, εντεταλμένοι από τα σκοτεινά κέντρα του δημοσίου τομέα και της κρατικολάγνας αριστεράς να στρέψουν την πορεία της χώρας από τον παράδεισο του νεοφιλελευθερισμού στην κόλαση του κοινωνικού κράτους.

Ιερά Εξέταση: Αν και μέχρι στιγμής η νεοφιλελεύθερη θρησκεία στο συγκεκριμένο δεν έχει καταφέρει με τόσο μεγάλη επιτυχία να μιμηθεί το χριστιανισμό, τον τελευταίο καιρό κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Κουκουλονόμος, εξοντωτικές ποινές σε συλληφθέντες που αντιστέκονται στην εγκαθίδρυση της θρησκείας και προσφάτως σχηματισμός ειδικής επιτροπής -με εξέχοντα στελέχη του ιερατείου- για την ταυτοποίηση των «ανώνυμων» μπλόκερζ. Γιατί καλή η ελευθερία του λόγου, αλλά πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζει η εξουσία της Εκκλησίας. Δηλαδή παντού.

  1. #1 by Siglitiki on 12 Αυγούστου, 2011 - 2:07 πμ

    Να ειδοποιούμαι μέσω mail για σχόλια που θα ακολουθήσουν

  2. #2 by Xanadu on 12 Αυγούστου, 2011 - 2:13 πμ

    😆 😆 😆 😆 😆

    ετσι! ετσι! ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!!!

    θεϊκό κείμενο…..

  3. #3 by Siglitiki on 12 Αυγούστου, 2011 - 2:14 πμ

    Να ειδοποιούμαι μέσω mail για νέα άρθρα

  4. #4 by θυηπόλος on 12 Αυγούστου, 2011 - 10:54 πμ

    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΄Η ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ.
    ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΟΤΙ ΚΑΠΗΛΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Η ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΑΦΟΥ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΥΘΕΡΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΕΜΜΕΣΟ ΄Η ΑΜΕΣΟ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ.
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΣΑΦΩΣ ΑΠΟ ΑΘΡΗΣΚΟ ΧΕΡΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΙΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ.
    ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ.

    • #5 by clopy on 12 Αυγούστου, 2011 - 11:18 πμ

      Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι οτι το άρθρο είναι από άθρησκο χέρι γραμμένο (αν και δεν το χω ρωτήσει, υποθέτω οτι συμφωνεί μαζί μου).

      Κατά τα άλλα μπράβο σας αν πιστεύετε οτι η ορθοδοξία προτάσσει την ελεύθερη προαίρεση, αλλά έχω την αίσθηση οτι ακόμα και στην ορθοδοξία είστε μειοψηφία, αφού η επίσημη εκκλησία δεν κάνει κάτι για να σταματήσει τον καταναγκαστικό βαπτισμό των παιδιών, αντίθετα θεωρεί πως τα παιδιά που δεν έχουν βαπτιστεί θα πάνε στην κόλαση. Να θυμίσω επίσης την αντίδρασή της στην «κατάργηση» της υποχρεωτικής προσευχής στα σχολεία; Τις χριστιανικές εικόνες που είναι ακόμα σχεδόν σε κάθε σχολική αίθουσα; Μπορεί εσείς να επαγγέλεστε ανεξιθρησκεία (και μπράβο σας γι αυτό), αλλά δεν εκφράζετε την επίσημη ορθόδοξη εκκλησία.

      Η Ιερά Εξέταση, φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία, έχει σχέση με την καθολική εκκλησία. Εξάλλου το άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά στην ορθοδοξία συγκεκριμένα.

      Σε κάθε περίπτωση το άρθρο δεν αναφέρεται στην ορθοδοξία συγκεκριμένα, ούτε καν μόνο στο χριστιανισμό.

  5. #6 by Julien Chaulieu on 12 Αυγούστου, 2011 - 11:31 πμ

    Το κλέβω το άρθρο…

  6. #7 by ΗΠΣΤΓ on 12 Αυγούστου, 2011 - 11:57 πμ

    Πολύ καλό

  7. #8 by ανωνυμη on 12 Αυγούστου, 2011 - 2:34 μμ

    Πολύ ωραίο άρθρο. Ένα άλλο επίσης ΚΟΙΝΟ χαρακτηριστικό των Μανδραβέληδων , είναι η προσπάθεια τους να «γραφικο-ποιησουν» όποιον δε συμφωνεί με αυτό που οι ίδιοι υπηρετούν , ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Μια «αφ υψηλού ειρωνεία» κυριαρχεί στα διαδικτυακά τους σχόλια. Θα την ονομάσω ως «ειρωνεία αυτών που ξερουν » γιατί έτσι φανταζει στα μάτια των θαυμαστών τους . Ετσι για τον αναγνωστη του μανδραβελικών λιβελλων-παραληρημάτων , ο αντίπαλος αυτών των «έμπειρων γραφιάδων» δε μπορεί παρά να είναι άλλος ένας ακόμη , φανατικός , γραφικός , ρομαντικός που νομίζει ότι υπάρχει ευκολοτερος δρόμος απο αυτόν του που οι γραφιάδες «προτείνουν».

    Επίσης η προσπαθεια να φανεί η μεγαλη διαφορά τους απο άλλους θνητους αρθρογραφους. Οι νεοφιλελεύθεροι γραφιάδες δεν είναι απλά γραφιάδες, ειναι διαννοούμενοι. Μαζεύουν υπογραφές ,γίνονται μέλη επιτροπών, κρίνουν με τη πένα του διανοούμενου (η κριτική τους είναι αναγκαια αλλωστε ως σοφοί που ειναι), έχουν μια διαφορετική κ χρησιμη αποψη τελοσπάντων. Γιατί ως γνωστών η διανόηση πρέπει να είναι πάντα παρούσα στη χώρα έστω κ με παχυλές αμοιβές μεσω εθνικών επιτροπων, μελών ΥΠΠΟ, κλπ.

  8. #9 by Σκύλος τ. Β.Κ. on 12 Αυγούστου, 2011 - 2:34 μμ

    Tο ‘χεις!

  9. #10 by Giorgos_T on 12 Αυγούστου, 2011 - 6:45 μμ

    θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινίσεις

    Καταρχήν, οι βασικοί ψυχολογικοί μηχανισμοί που περιγράφει ο αρθρογράφος προηγούνται της θρησκείας και δεν έπονται αυτής.

    Επίσης, υπάρχει μια υπερβολή στη συλλογιστική του αρθρογράφου:

    τα επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων είναι χριστιανικά, όσο ο ψυχοπαθής «Κόκκινος Χμερ» Πολ Ποτ της Καμπότζης που εκτελούσε όποιον φορούσε γυαλιά ως «αστό», ήταν πιστός κομμουνιστής….

    Αναλυτικά,

    για όποιον αντέχει μεσημεριάτικα :

    Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ιδιοτελής, εμπράγματη ψευτομεταφυσική, όπως ήταν και ο ναζισμός. Όπως και όλοι οι τσαρλατανισμοί, χρησιμοποιεί το κόλπο, την υπόσχεση, την εντύπωση, το ψέμμα, την υπόκριση, την ιεραρχία, την αυθαίρετη ερμηνεία και την ανταμοιβή.

    Το ότι αυτά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και στη λαϊκή θρησκευτικότητα
    ή πέρασαν σε κάποια μορφή στις θρησκείες, δεν ανυψώνει τον νεοφιλελευθερισμό ούτε καν στο επίπεδο θρησκευτικού δόγματος.

    Ο νεοφιλελευθερισμός είναι κοινή εμπορική κομπίνα, κοινή αερολογία, ντυμένη μαθηματικά. Η θρησκεία,αντίθετα είναι σύνθετο ψυχολογικό φαινόμενο, συχνά ευεργετικό για τον άνθρωπο.

    Με τη (λαθεμένη) λογική των αναλογιών και των αναγωγών, ο κομμουνισμός του Μαρξ, έχει «πετυχημένα» αναλυθεί από τον Καστοριάδη και άλλους ως οργανωμένη Θρησκεία και ως αποκαλυψιακή μεταφυσική στης οποίας την παρουσία, «απάντηση» αποτέλεσε ο μεταφυσικός και δογματικός νεοφιλελευθερισμός: Ωστόσο, προσωπικά,θεωρώ λάθος την αναλογία.

    Λοιπόν,ας μη συσχετίζουμε τον
    οραματισμό του Μάρξ με το συλλογικό φαντασιακό της θρησκείας, αλλά ούτε και τη θρησκεία με τις αερολογίες των τοκογλύφων.

    Επίσης, με το ίδιο νεφελώδες σκεπτικό των αναλογιών, το οποίο αναλύω παρακάτω, επειδή οι γονείς του Μαρξ ήταν Εβραίοι (ο πατέρας του Μαρξ ήταν Εβραίος που έγινε προτεστάντης πριν γεννηθεί ο Μαρξ), και επειδή πάρα πολλοί κομμουνιστές ήταν Εβραίοι μεταξύ 1880-1930 (διότι μόνο εκεί είχαν συλλογική πολιτική διέξοδο και διότι σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσική Αυτοκρατορία ήταν στατιστικά πολύ πιο πιθανό να μορφώνονται και να κινητοποιούνται- όπως και οι Έλληνες και οι Αρμένιοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία),

    ο Μαρξισμός κυνηγήθηκε από τους ναζί ως εβραϊκή αίρεση, όπως και η Ψυχανάλυση, την οποία ίδρυσε ο επίσης Εβραίος Φρόυντ και όπως και η Θεωρία της Σχετικότητας την οποία περιέγραψε ο επίσης Εβραίος Αϊνσταϊν. Και φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν ως επιστημονική κριτική ή ως κοινωνιολογική ανάλυση….

    Με τον ίδιο τρόπο τώρα ο νεοφιλελευθερισμός προβάλλεται ως «χριστιανική» και «εβραϊκή» αίρεση, επειδή ο ιδρυτές του ήταν «Καθολικός» και «Εβραίος»

    (Και φυσικά, αν και φαινομενικά άσχετο, έχει γεννήσει πολλή δεισιδαιμονία και απαίσιο μίσος το ότι τόσοι πολλοί επιστήμονες και έμποροι στη Δύση είναι Εβραίοι, όπως στην Άπω Ανατολή είναι Κινέζοι, ενώ το φαινόμενο των επιτυχημένων μειονοτήτων εξηγείται για απλούς ιστορικούς λόγους και απλές ανθρώπινες επιλογές).

    Ο αρθρογράφος λοιπόν, πέφτει ακούσια στην παγίδα των αναγωγών (που μπορεί να οδηγήσει ακούσια σε μια μορφή ρατσισμού, π.χ. κατά του χριστιανισμού).

    Τα εισαγωγικά στο «Καθολικός» και στο «Εβραίος»,
    μπήκαν διότι απλά τα αρπαχτικά δεν έχουν θρησκεία- «μια χαρά» άλλωστε τα πάνε στην αρπαγή και τα «Ορθόδοξα» ή τα «άθεα» δικά μας τέρατα.

    Ο αρθρογράφος επίσης, έχει και ελλιπείς πληροφορίες: Εάν ήθελε να δει αναλογίες, όφειλε να ξέρει ότι ο μεσσιανισμός και η δίκαιη τιμωρία του αμαρτωλού, είναι κεντρικοί
    στους συστημικούς κλάδους όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών (ιουδαϊκή, χριστιανική, στο Ισλάμ, στο Ζωροαστρισμό και στο Μανιχαϊσμό κλπ κλπ) αλλά και σε πολλές άλλες θρησκείες.

    Για να λύσουμε μια για πάντα αυτό τον μη αποδείξιμο παραλληλισμό του θρησκευτικού περιβάλλοντος με την ιδεολογία που παράγεται σε αυτό,

    μέσα σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν δόγματα ή σχολές , που θεωρούν ευλογία «τα λεφτά»: Δεν είναι όμως οι θρησκείες που δημιούργησαν αυτά τα δόγματα,

    αλλά το γεγονός ότι οι ηγετικές ομάδες ήταν αλλού οι μονάρχες της γης, αλλού οι έμποροι, αλλού οι τοκογλύφοι και αλλού οι κληρονομικοί αριστοκράτες

    ή συνδυασμοί όλων των παραπάνω: Αυτοί, διαστρέφοντας το ριζοσπαστικό και αγαθοεργό περιεχόμενο των κυρηγμάτων,
    προέβαλαν την άποψη ότι ο πλούτος είναι ευλογία και η φτώχεια βάσανο που πρέπει να υπομένεις σιωπηλά.

    Τέλος, η ενοχοποίηση, η ποινή, η υπόσχεση, το ψέμμα, ο εκβιασμός και το να καθιστάς συνήθεια το αβάσταχτο,

    βασίζονται σε απλές ψυχολογικές λειτουργίες, τις οποίες οι εξουσιαστές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, είτε είναι τοκογλύφοι,είτε δικτάτορες, είτε
    πλανόδιοι έμποροι.

    Στο σύγχρονο κόσμο, η επίπτωση της θρησκείας στον ψυχισμό είναι πολύ μικρή, αντίθετα η ενοχή και η τιμωρία παραμένουν ακόμα καίριες μέθοδοι «ελέγχου» και «διαπαιδαγώγησης»- χειραγώγησης.

    • #11 by clopy on 13 Αυγούστου, 2011 - 4:27 μμ

      Το πρώτο είναι μεγάλη συζήτηση. Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί προϋπάρχουν των θρησκειών, δεν είναι τυχαίο όμως το οτι οι θρησκείες έχτισαν την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω από την ενοχή. Δεν εννοώ τον έλεγχο που ασκεί η εκάστοτε εξουσία στην κοινωνία, αλλά τον αυτο-έλεγχο (ενοχή) που ασκεί ο πιστός στον εαυτό του.

      Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με πολλά από τα υπόλοιπα που γράφεις, δεν ήταν αυτός όμως ο στόχος του ποστ. Όπως γράφω και στην αρχή, αν παρακολουθείς την αρθογραφία και πολυλογία στο τουίτερ των «Μανδραβέληδων» θα δεις συχνά πυκνά να συγκρίνουν την αριστερά με θρησκεία. Το ποστ είναι προσπάθεια αντιστροφής αυτής της «επιχειρηματολογίας». Εξάλλου δεν αναφέρεται στο νεοφιλελευθερισμό, αλλά στον τρόπο συμπεριφοράς των συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων. Δεν προσπαθώ να καταδείξω οτι ο νεοφιλελευθερισμός (ή ο κομμουνισμός στο παράδειγμα που φέρνεις) είναι θρησκεία, αλλά οτι οι συγκεκριμένοι νεοφιλελεύθεροι είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που κοροϊδεύουν.

      Διαφωνώ όμως και σε κάποια από αυτά που γράφεις:
      – «τα επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων είναι χριστιανικά, όσο ο ψυχοπαθής “Κόκκινος Χμερ” Πολ Ποτ της Καμπότζης που εκτελούσε όποιον φορούσε γυαλιά ως “αστό”, ήταν πιστός κομμουνιστής….»

      Δεν έγραψα πουθενά οτι τα επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων είναι χριστιανικά. Υποστήριξα οτι οι νεοφιλελεύθεροι αρθογράφοι στην ελλάδα, έχουν πολλά κοινά σημεία με τους παπάδες. Τα επιχειρήματά τους, συνήθως είναι ανύπαρκτα και καταφεύγουν στην ειρωνία και το λαϊκισμό. Επαναλαμβάνω, η κριτική στο νεοφιλελευθερισμό είναι άλλο πράγμα, κι άλλο η κριτική στους Μανδραβέληδες.

      – «Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ιδιοτελής, εμπράγματη ψευτομεταφυσική, όπως ήταν και ο ναζισμός. Όπως και όλοι οι τσαρλατανισμοί, χρησιμοποιεί το κόλπο, την υπόσχεση, την εντύπωση, το ψέμμα, την υπόκριση, την ιεραρχία, την αυθαίρετη ερμηνεία και την ανταμοιβή. »

      Εδώ δεν κατανοώ τον όρο ψευτομεταφυσική. Δεν ξέρω και καμιά αληθινή μεταφυσική. Ο νεοφιλελευθερισμός κτγμ είναι ένα αποτυχημένο κοινωνικό μοντέλο, ένας μύθος που εφευρέθηκε από την αγγλοσαξωνική άρχουσα τάξη για να αυξήσει τα κέρδη της. Γιατί κάθε κοινωνία χρειάζεται τουλάχιστον έναν μύθο (όραμα).

      – «Ο νεοφιλελευθερισμός είναι κοινή εμπορική κομπίνα, κοινή αερολογία, ντυμένη μαθηματικά. Η θρησκεία,αντίθετα είναι σύνθετο ψυχολογικό φαινόμενο, συχνά ευεργετικό για τον άνθρωπο.»

      Στο πρώτο κομμάτι θα συμφωνήσω, αν και είναι και αυτό απλούστευση. Τις ευεργετικές επιδράσεις της θρησκείας στον άνθρωπο δε μπορώ να δω. Αν εννοείς την ψυχοσωματική επίδραση της πίστης, να το συζητήσουμε. Οι θρησκείες τι το ευεργετικό είχαν για τον άνθρωπο; Το σκοταδισμό; Το ιερατείο; Την πίστη σε τυφλά μεταφυσικά δόγματα και παραμύθια; Το φανατισμό; Ξεχάσαμε πόσοι επιστήμονες και πόσες «μάγισσες» καήκαν από την καθολική εκκλησία; Τι ακριβώς θετικό φέρνει η τυφλή πίστη σε ένα δόγμα, η κατάργηση της κριτικής σκέψης και η αναγωγή του πραγματικού σε μεταφυσικό;

      – «Με τον ίδιο τρόπο τώρα ο νεοφιλελευθερισμός προβάλλεται ως “χριστιανική” και “εβραϊκή” αίρεση, επειδή ο ιδρυτές του ήταν “Καθολικός” και “Εβραίος” »

      Μα πού τα είπα αυτά; Μην επαναλαμβάνομαι, εξήγησα στην 1η παράγραφο τι εννοώ. Δεν ξέρω καν για ποιους ιδρυτές μιλάς και τι θρησκεία ακολουθούσαν. Σε κάθε περίπτωση, έχω 1000 λόγους να κάνω κριτική στις θρησκείες, δεν θα έπεφτα τόσο χαμηλά ώστε να τις κατηγορήσω για γενέτειρες του νεοφιλελευθερισμού 🙂

      – «Ο αρθρογράφος λοιπόν, πέφτει ακούσια στην παγίδα των αναγωγών (που μπορεί να οδηγήσει ακούσια σε μια μορφή ρατσισμού, π.χ. κατά του χριστιανισμού). »

      Εδώ το έχασα τελειώς. Τι είναι ο ρατσισμός κατά του χριστιανισμού; Αν είναι το αντίστοιχο π.χ. της ισλαμοφοβίας, πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς μπορώ να φτάσω από αυτό το άρθρο ως εκεί. Για να σε καθησυχάσω, τρέφω μεγάλη απέχθεια προς όλες τις θρησκείες και τη μεταφυσική γενικότερα. Δεν τρέφω την ίδια απέχθεια όμως για (όλους) τους ανθρώπους που τις ακολουθούν.

      – «Ο αρθρογράφος επίσης, έχει και ελλιπείς πληροφορίες: Εάν ήθελε να δει αναλογίες, όφειλε να ξέρει ότι ο μεσσιανισμός και η δίκαιη τιμωρία του αμαρτωλού, είναι κεντρικοί
      στους συστημικούς κλάδους όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών (ιουδαϊκή, χριστιανική, στο Ισλάμ, στο Ζωροαστρισμό και στο Μανιχαϊσμό κλπ κλπ) αλλά και σε πολλές άλλες θρησκείες. »

      Τελικά νομίζω με διάβασες διαγώνια. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις μονοθεϊστικές θρησκείες μέσα στο άρθρο. Όχι οτι άλλες θρησκείες δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά οι μονοθεϊστικές όπως λες κι εσύ τείνουν να συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω (π.χ. μεσσιανισμός). Ο λόγος που αναφέρομαι περισσότερο στο χριστιανισμό είναι επειδή αυτός συναντάται συχνότερα στη χώρα που ζω, και θα ήταν κάπως βαρετό να γράφω για τον αθεράπευτο μονοθεϊσμό.

      – «μέσα σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν δόγματα ή σχολές , που θεωρούν ευλογία “τα λεφτά”: Δεν είναι όμως οι θρησκείες που δημιούργησαν αυτά τα δόγματα,»

      Εδώ διαφωνούμε κάθετα. Τα (όποια γιατί δε γνωρίζουμε ποιος έγραψε τι) λόγια του Χριστού ή άλλων, μπορεί να είχαν σε κάποια σημεία ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να ενσωμάτωναν προοδευτικές απόψεις, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούν να θεωρηθούν θρησκεία. Η χριστιανική θρησκεία ξεκινά αρκετά αργότερα με τη σταδιακή δημιουργία του δόγματος. Δε μπορείς να αφαιρείς το δόγμα και την πίστη από τη θρησκεία, είναι το βασικό της στοιχείο. Αν αφαιρέσεις το δόγμα από τη θρησκεία, τότε κάθε κοσμοθεωρία μπορεί να είναι θρησκεία.

      – «Στο σύγχρονο κόσμο, η επίπτωση της θρησκείας στον ψυχισμό είναι πολύ μικρή, αντίθετα η ενοχή και η τιμωρία παραμένουν ακόμα καίριες μέθοδοι “ελέγχου” και “διαπαιδαγώγησης”- χειραγώγησης.»

      Δεν ξέρω αν μιλάμε για τον ίδιο σύγχρονο κόσμο. Στις ΗΠΑ το tea party παίρνει 26% και μιλάμε για ένα κόμμα που ισχυρίζεται οτι ο κόσμος έχει ηλικία 6.000 έτη και οτι ο σύγχρονος άνθρωπος συνυπήρξε με τους δεινόσαυρους. Ο θρησκευτικός φανατισμός δίνει και παίρνει στη Μ. Ανατολή (και δε μιλάμε μόνο για καθεστώτα, αλλά για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού). Φυσικά υπάρχουν κοινωνικοί παράγοντες που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό για το θρησκευτικό φανατισμό, αλλά αυτό δε μειώνει την επίπτωση της θρησκείας σήμερα. Μήπως στην ελλάδα ξεχάσαμε τις σχετικά πρόσφατες (μεγάλες) διαδηλώσεις για τις ταυτότητες; Το εκκλησιαστικό λόμπι; Το οτι οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν τολμάει κανείς να το αλλάξει γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος;

  10. #12 by ταϋγέτη τσολάκογλου on 30 Οκτωβρίου, 2011 - 6:49 μμ

    νομιζα οτι ο πασχος απασχολει μονο την δικη μου ταπεινη υπαρξη και τις φθινοπωρινες μου ονειρωξεις. ποσο λαθος εκανα κυριε ιδιοκτητα της ιστοσελίδος! τελικά υπάρχουν και άλλοι θαυμαστές του πασχου περα απο εμενα και την κριστιν λαγκαρντ?

  1. Ο αθεράπευτος χριστιανισμός των νεοφιλελεύθερων γραφιάδων | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα
  2. Ο αθεράπευτος χριστιανισμός των νεοφιλελεύθερων γραφιάδων « //ΠαραλληλοΓράφος//
  3. Ο αθεράπευτος χριστιανισμός των νεοφιλελεύθερων γραφιάδων « Vanessa111's Weblog

Σχολιάστε